hout met houtworm gaten

Last van houtwormen ?

Laat ze bestrijden!

Voer hieronder uw postcode in en vind een houtwormbestrijder bij u in de buurt.

Gaatjes in hout

De houtworm

De larve van de houtkever is vaalwit en wordt ong. 7 mm lang. Hij boort gangen in het hout en daarmee worden vloeren en meubels beschadigd, danwel vernield. Deze houtworm eet het liefst de zachste delen van het hout (normaliter de zomerjaarringen.)

Om aan te tonen dat er levende larven van de houtworm in het hout zitten (overigens ook te zien aan boorsel dat uit de gaatjes komt) kun je bijv. een stuk papier (liefst zwart) onder de gaatjes leggen. Als hier boorsel op terechtkomt na verloop van tijd, is het met zekerheid te zeggen dat het om levende larven gaat. De gaatjes vormen ook de uitgangen voor de bruine kever, die uit de larve ontstaat en  2 - 5,5 mm meet. De kever heeft dekschilden met strepen die in de lengterichting wijzen en wit/lichtgele voelsprieten. De larve van de houtworm ontpopt tussen mei en augustus en legt dan tussen 20-60 eitjes in spleten in het hout of door de larve uitgeknaagde boorholletjes, meestal dus in hetzelfde hout als waar zijn larve in zat. Toch duurt het zo'n 1-8 jaar (gem. 3 jaar) voordat een eitje tot een kever uitgroeit.

De boktor

Ook de boktor tast hout aan als hij zich in larvefase bevindt. Een boktorkeverlarve kan tot wel 10 jaar in het hout zitten. Echter, ontpopping na 3 jaar is ook al mogelijk en 6 jaar is zeker niet zeldzaam. De boktor is eigenlijk nog veel destructiever dan de houtworm, want de larven worden groter (tot wel 3 cm) en knagen gangen van tot wel 9 mm doornsnede(!) Toch zie je van dit alles pas heel laat iets, aangezien dit allemaal binnen in het hout gebeurd. Vaak moeten dan al verdergaande maatregelen worden genomen om het hout te redden. 

Een ander lastig aspect aan de boktorlarve, is dat deze helemaal juist wél van iets warmere omgevingen houdt. Pas bij 55 graden of hoger zal ook deze larve afsterven.

Houtworm of boktor laten bestrijden? Vul links uw postcode in en vind een houtwormbestrijder bij u in de buurt.